ÎN CARANTINĂ, LA REVENIREA DIN ȚĂRI CU RISC EPIDEMIOLOGIC

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, luni seară, o decizie prin care românii, care vin în România din ţări cu risc epidemiologic ridicat, vor intra direct în carantină.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că România va impune reguli, la intrarea în ţară, acelor persoane care vin din zone ce înregistrează o rată de infectare mai mare decât cea a României.

Mecanismul pe ţări intră în vigoare pe 7 octombrie pentru următoarele state: Israel, Andorra, Muntenegru, Bahrain, Aruba, Argentina, Guam, Bonaire, Saint Eustatius and Saba, Spania, Cehia, Costa Rica, Puerto Rico, Bahamas, Republica Moldova, Franța, Olanda, Gibraltar, Polinezia Franceza, Sint Maarten, Liban, Belgia, Panama, Capul Verde, Statele Unite ale Americii, Peru, Kuweit, Columbia, Brazilia, Armenia, Marea Britanie, Islanda, Oman, Irak, Maldive, Paraguay, Luxembourg, Belize, Emiratele Arabe Unite, Palestina, Danemarca, Libia, Ungaria, Chile, Slovacia, Ucraina, Austria, Georgia, Qatar.

„În acest context, s-au făcut evaluări la tot ce înseamnă relaxare sau revenire la normal şi actualizări ale listelor ţărilor care au un indice ridicat. Ca urmare a aceste actualizări, s-au luat şi anumite decizii, astfel pentru cetăţenii care vin din aceste ţări cu indice mai ridicat decât al ţării noastre se impune şi o serie de reguli”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Oficialul a explicat că, pentru cei care vin să stea pentru trei zile în România, din aceste ţări pot veni cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Cei care vin să stea o perioadă mai lungă intră în carantină 14 zile cu posibilitatea ca în a opta zi să facă la cerere un test, iar dacă acesta este negativ pot ieşi din carantină în a zecea zi, iar în caz contrar rămân până la 14 zile în carantină.