FOLOSIREA CANNABISULUI ÎN SCOP MEDICINAL, LEGALĂ?

România va avea regim juridic pentru canabisul folosit în scop medicinal, dacă proiectul de lege inițiat de Ileana Dumitrache va trece de Parlament. Proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis a fost inițiat în 2019, iar Senatul deja l-a adoptat. Acum, se află acum în mâna deputaților, care sunt for decizional.

Conform proiectului de lege, medicamentele, preparatele, substanțele care conțin canabis vor putea fi utilizate pe bază de prescripție medicala. Conform actului menționat, preparatul din canabis poate fi “o soluție sau un amestec, oricare ar fi starea lui fizică, conținând canabis”.

“Proiectul de lege privind regimul juridic al canabisului utilizat in scop medicinal este in studiu la Comisia de Sanatate si se afla pe ordinea de zi. Consider ca este oportuna o discutie cat mai constructiva si edificatoare despre importanta acestui demers. In acest sens in calitate de initiatoare a proiectul legislativ am invitat o parte din colegii parlamentari sa participe la un curs online sustinut de prof.Mike Barnes din Marea Britanie, medic neurolog care a aprofundat prin cercetare studiul stiintific privind utilizarea canabisului in diverse patologii medicale. Scopul cursului este de a discuta dovezile medicale publicate in cele peste 40000 de studii existente pana acum si de a intelege importanta unui tratament care a fost deja implementat cu succes in multe state europene. De asemenea pe 23 februarie va avea loc o conferinta stiintifica la care vor participa medici reputati din SUA, Marea Britanie, Spania, Germani si Malta si care vor oferi toate dovezile medicale pentru intelegerea corecta si coerenta a utilizarii canabisului in scop medicinal dar si pentru clarificarea procedurii prin care se poate realiza cadrul legislativ. Aceste doua evenimente vor oferi suportul necesar pentru a ne informa corect asupra legislatiei europene existente deja, cu precadere legea din Germania, una dintre cele mai coerente in acest sens si va veni in sprijinul unei legiferari ce trebuie facuta in mod obiectiv, temeinic si cu simt de raspundere”, a anunțat Ileana Dumitrache.

Planta de canabis poate fi folosită deja în mai multe țări europene, în mai multe forme, iar Parlamentul European a recomandat țărilor membre UE, printr-o rezoluție, să faciliteze utilizarea sa. Proiectul de lege prin care se introduce noul regim juridic pentru canabis include și amenzi de până la 20.000 lei, dar actul va suferi modificări în comisiile din Camera Deputaților. Rămâne de văzut care va fi forma sa finală.

Sursa-  https://e-juridic.manager.ro/