FESTIVALUL „PINUL NEGRU DE BANAT”

“Comorile noastre naturale!” Aceasta a fost tema unui inedit simpozion ce a precedat deschiderea oficială a celei de-a XV-a ediții a Festivalului „Pinul Negru de Banat” de la Băile Herculane.

Sala de conferințe a Centrului de Vizitare al Parcului Național Domogled – Valea Cernei a găzduit o sesiune de comunicări despre valorile naturale, istorice și culturale și Parcul Național. Totodată s-a sărbătorit și ziua Parcului Național Domogled – Valea Cernei, precum și 15 ani de la înființarea primei plantații de pin negru de Banat, o specie protejată, de o frumusețe aparte.

La simpozion au participat și reprezentanți ai administrației locale din zona Parcului.La simpozion a participat și un doctorand de la Facultatea de Geografie a Universității de Vest din Timișoara care face un doctorat chiar despre specia protejată a pinului negru de Banat. A fost prezentat și un filmuleț ce ilustrează viața oamenilor din cele mai izolate zone ale Parcului Natural Domogled – Valea Cernei.

Pinul negru este o specie exotică, cu areal mai restrâns decât pinul silvestru, fiind o componentă a regiunilor forestiere mediteraneene. Pinul negru este răspândit în sudul și, parțial, centrul Europei, peninsula Asia Mică și nordul Africii.

În România, apare natural în insule izolate din Banat și Oltenia, în munții Cernei, Valea Dunării, munții Mehedinți – Domogled și Valea Runcului, unde formează arborete pure sau în amestec cu alte specii.