CINE ARE PRIORITATE LA VACCINARE?

S-a decis: Guvernul schimbă strategia de vaccinare anti-Covid-19. De acum încolo, în etapa a II-a, vor avea prioritate vârstnicii și cei cu boli cronice.

În câteva zile se va schimba strategia de vaccinare pentru etapa II. Platforma va aloca 75% din locurile disponibile pentru vârstnici și bolnavi cronici și 25% pentru angajații din domenii esențiale. Pentru angajații din domenii esențiale vor fi alocate doar un sfert din locurile disponibile. În plus, au fost adăugate în etapa aflată în derulare persoanele cu handicap, cele cu imunitatea scăzută și cele fără adăpost.

De altfel, vor fi imunizați lucrătorii din magazinele alimentare, agricultorii și angajații din primării și consilii județene.

În plus, au fost adăugate noi categorii profesionale care au acces la etapa a doua. Au fost trecuți casierii și lucrătorii din magazinele de retail alimentar, personalul navigant și cei de pe platforme maritime.

Vor fi însă vaccinați și angajații statului din administrația locală, cum ar fi primării sau consilii județene, nu doar cei esențiali. În plus, agricultorii, cei de la asistență socială, unii sportivi, diplomații sau angajații de la pompe funebre.

Iar la ministere, agenții, companii de stat, BNR, Avocatul Poporului sau Curtea Constituțională, șefii trebuie să facă lista cu angajații cheie. Și doar aceștia ar urma să primească vaccin în etapa a II-a.

În tot acest timp, în majoritatea zonelor rurale însă vaccinul n-a ajuns până acum la cei vulnerabili.

Următoarea etapă a vaccinării, adresată populației, ar putea începe, cel mai devreme, în luna martie.