FĂRĂ TELEFOANE LA VOLAN

Guvernul a adoptat,  luni, 12 august 2019, modificări la Codul Rutier!  Măsurile îi vizează pe şoferii, care folosesc telefonul mobil, în timp ce conduc pe drumurile publice.Astfel, se va interzice ţinerea în mână, ori folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare. Varianta, aflată, în prezent, în vigoare, interzice doar folosirea telefoanelor mobile în timpul mersului.

Vor fi amendați cei, care folosesc cu mâinile telefonul sau alte dispozitive cu funcţii foto, video şi de înregistrare! Cei, care conduc pe drumurile publice mașină, tractor agricol sau forestier ori tramvai, şi folosesc dispozitivele mobile, vor fi sancţionaţi cu patru puncte de penalizare. De asemenea, permisul va fi suspendat 30 de zile.  Modificarea legislativă îi vizează şi pe cei care folosesc un vehicul pentru care nu este nevoie de permis.

Proiectul de ordonanță prevede:
Se va aplica amenda prevăzută în clasa a-III-a de sancțiuni din legislația rutieră pentru „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, aflat în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia”.

Modificarea legislativă mai prevede  și faptul că:„Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină, susţine, la cerere, testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie până în a 30-a zi, inclusiv, sau până în a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea, după caz” Suspendarea permisului pentru faptele prevăzute mai sus se prelungeşte cu 30 de zile, dacă șoferul nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, sau nu se prezintă pentru susţinerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare

Ministerul Afacerilor Interne precizează că folosirea telefonului mobil şi a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenţiei pentru conducătorii de vehicule, constituind o reală problemă pentru siguranţa rutieră, prin amploare şi frecvenţă.

Prin introducerea noilor modificări se urmăreşte reducerea semnificativă a numărului accidentelor de circulaţie cauzate de faptul că şoferului i-a fost distrasă atenţia de la condus din cauza folosirii telefonului mobil sau a unui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, subliniază MAI.