CREȘTE PREȚUL GIGACALORIEI! VEZI CU CÂT VEI PLĂTI ÎN PLUS!

Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin a stability prețul final al gigacaloriei pentru sezonul de iarnă 2018 – 2019. Având în vedere faptul că păcura, combustibilul folosit pentru încălzire, s-a scumpit, prețul final va fi mai mare ca anul trecut. Nu mai puțin de 592 de lei costă gigacaloria, din care municipalitatea suportă 300 de lei.

Spre sfârșitul acestei săptămâni, severinenii care sunt racordați la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică vor avea căldură în case. Prețul gigacaloriei va fim, însă, mai mare ca anul trecut. De asemenea, Primăria Severin vine în întâmpinarea oamenilor cu o majorare a subvenției până la 300 de lei. Prețul total pe gigacalorie aprobat de consilierii locali va fi de 592,12 lei, din care populația va suporta suma de 292,12 lei pe gigacalorie. Mai exact, severinenii vor scoate din buzunar cu 42 de lei mai mult decât anul trecut, pentru fiecare gigacalorie consumată. Motivul acestei majorări este datorat, în principal costului mai mare al păcurei, în comparație cu sezonul de iarnă precedent.

Agenții economici și instituțiile care sunt racordați la rețeaua de alimentare cu energie termică nu vor beneficia de subvenții și vor plăti suma integral de 592 de lei pe gigacalorie. Creșterea este de 40 de lei pentru gigacalorie pentru populație, în timp ce municipalitatea a fost nevoită să mărească subvenția de la 260 de lei la 300 de lei.

În ultimele două sezoane de iarnă, prețul gigacaloriei a fost de 462 de lei, dar majorarea a fost inevitabilă ca urmare a creșterii prețului la păcură, combustibilul folosit la prepararea agentului termic. Păcura a crescut exploziv, în ultimii doi ani de la 1.700 de lei/tonă la 2.900 de lei/tonă. În aceste condiții, populația care în anul trecut plătea 250 de lei gigacaloria, acum va trebui să plătească 292 de lei.