REMEDII NATURISTE ÎMPOTRIVA RĂCELII

Fie că ne tratăm cu medicamente  convenționale  sau remedii  naturiste, verdictul este același: răceala și gripa nu trec așa ușor. Simptomele pot fi însă ameliorate, iar boala cel mult scurtată. Dar dacă avem de ales, cei mai mulți dintre noi preferă  leacurile  băbești, care nu dau efecte  secundare  nedorite  sau dependență.

CEAIURI ANTI-DURERE

Gripa și răceala pot da uneori dureri de cap, sau un anume disconfort digestiv. În aceste cazuri, se poate un ceai de mentă simplu, preparat în casă. Ceaiul de ghimbir este la fel de bun, cu are efecte calmante generale, fiind recomandat în managementul diferitelor tipuri de dureri: de burtă, de cap, greață, inapetență.

Ceaiul de urzică este uimitor de bogat în minerale. Conține de asemenea substanțe anti-histamină, prin care reduce alergiile. Pentru răceală, se beau câteva cești de ceai pe zi.

  Imunostimulatoare

Mierea de albine este foarte bună în timpul unei răceli, dar mai ales pe toată perioada sezonului rece. Calmează tusea, ajută digestia și are efecte antivirale, antibacteriene și antifungice dovedite. Se poate consuma împreună cu scoțișoară, pentru un efect energizant și mai puternic.

Cătina, consumată sub formă de ceai, suc sau cu miere, este un imunostimulent natural remarcabil, înzestrat cu toată gama de vitamine, minerale, acizi grași și enzime necesare unui organism slăbit de răceală și gripă. La fel de bune sunt fructele de măceșe, care se pot consuma sub formă de ceai sau sirop.

Vitamina D este esențială pentru reglarea sistemului imunitar, pentru protejarea împotriva virușilor și reducerea oboselii. Vitamina D este foarte greu de luat din dietă. Cu toate acestea, niveluri semnificative de Vitamina D se găsesc în ouă, sardine și somnon (cu tot cu oase) sau ulei de ficat de cod.

  Detoxifiante

Lămâia, sau mai bine spus sucul de lămâie proaspăt extras acasă ajută contra răcelii în două moduri: prin aportul semnificativ de Vitamina C, și prin eliminarea corpului de toxine și accelerarea procesului de vindecare. Se storc câteva felii de lămâie într-o cană cu apă fierbinte și se bea de mai multe ori pe zi, îndulcit cu miere.

Băile cu sare Epsom sunt excelente nu doar pentru relaxare în timpul bolii, ci mai ales pentru detoxifierea organismului. Dizolvată în apă fierbinte, sarea îmbunătățește circulația, elimină stresul și reduce inflamațiile.

 Întărirea organismului

Magneziul este vital pentru producerea și menținerea nivelului de energie. Este de asemenea important pentru funcia musculară și nervoasă. Atunci când suntem bolnavi, resimțim o anume durere la nivelul membrelor sau mușchilor. Aceste simptome indică o epuizare a nivelului de magneziu din corp. Legumele cu frunze verzi și borșul acru sunt surse naturale de magneziu minunate, dar este bine să se ia și glicinat de magneziu, câte 500-100 mg pe zi, pentru efecte mai rapide.

  Vitamina C din alimente

O doză de Vitamina C naturală înseamnă creșterea capacității de apărare a corpului împotriva bolilor. Vitamina C este un antioxidant puternic care stimulează sistemul imunitar și este vitală pentru protejarea tractului respirator. Conținutul de zahăr din suplimentele sintetice de Vitamina C poate slăbi imunitatea, de aceea se recomandă extragerea acestei vitamine din surse naturale. Sucul de lămâie conține de pildă 22% din zilnica recomandată de vitamina C. O cană de broccoli poate furniza de asemenea o doză mare de Vitamina c necesară pentru o zi. Toate legumele cu frunze verzi sau crocante, cum sunt pătrunjelul sau ardiul roșu sunt surse excelente de vitamina C pentru a stimula sistemul imunitar

Probioticele

Creșterea florei benefice din colon va ajuta la combaterea infecțiilor. Probioticele se pot extrage foarte bine din alimentele fermentate care nu sunt pasteurizate. Lactatele și brânza sunt surse bune de probiotice, la fel ca și varza murată.