CARDURILE DE SĂNĂTATE NU FUNCȚIONEAZĂ!

Sistemul cardului de sănătate nu funcționează de ieri, ceea ce înseamnă că medicii de familie cât și medicii din ambulatoriile de specialitate, nu pot prescrie tratamente, în plin sezon de gripă și Coronavirus. Aceste disfuncționalități amplifică panica din rândul mehedințenilor.

Reprezentanții Casei Naționale de Sănătate au anunţat ieri dimineaţă că sistemul informatic al cardului de sănătate nu mai funcționează. Astfel, doctorii nu mai pot procesa tratamentele pacienţilor și nu pot prescrie rețete.

În perioada în care Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) nu funcţionează, furnizorii aflați în relație contractuală cu casele de asigurări vor acorda servicii medicale și farmaceutice în sistem offline, conform prevederilor legale, spune CNAS, într-un comunicat oficial, emis ieri.

Ne cerem scuze pentru inconvenientele create pacienților și furnizorilor și vă asigurăm că vom întreprinde toate demersurile necesare astfel încât serviciile medicale și farmaceutice necesare asiguraților să fie accesate și validate. Dacă până la finalul acestei zile (miercuri – n.r.) echipa care lucrează la remedierea sistemului informatic nu va reuși sa repună total sistemul în funcțiune, vom lua în calcul măsuri care sa permită validarea serviciilor acordate în sistem offline pe perioada în care PIAS nu va fi funcțională”, spun oficialii CNAS.

Pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) se lucrează permanent, inclusiv în cursul nopții. Până la remedierea totală a platformei informatice, furnizorii aflați în relație contractuală cu Casele de Asigurări de sănătate vor acorda servicii medicale și farmaceutice în sistem offline, conform prevederilor legale. În situația actuală, pentru utilizarea sistemului offline, furnizorii trebuie să deconecteze conexiunea la Internet a calculatorului utilizat“, mai spun oficialii CNAS.

Problema CNAS este una destul de delicată având în vedere extinderea cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 pe teritoriul României. Lucrurile sunt şi mai grave având în vedere că unii medici susţin că nici off line-ul nu poate lucra pentru că nu sunt recunoscute semnătura digitală a medicului și nici cardul pacientului.