ATENȚIE, LA CUMPĂRĂTURI, DE SĂRBĂTORI!

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar magazinele sunt luate cu asalt de către cumpărători. Pentru a evita posibilele neplăceri, polițiștii mehedințeni vin cu o serie de sfaturi. Oamenii trebuie să fie atenți, în primul rând, la hoții de buzunare, a căror activitate crește în această perioadă.
Pentru că, de cele mai multe ori, cumpărătorii sunt concentrați doar asupra listei de cumpărături și a coșului, oricând pot cădea prada unei fărădelegi. Tocmai de aceea, oamenii legii vin cu câteva recomandări pentru mehedințeni.

La cumpărăturile din magazine:

Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar!
• Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul plăţii contravalorii acestora!
• Tastaţi codul PIN cu discreţie atunci când efectuaţi plata cu cardul pentru a nu fi observat de cei din jur!
• Furturile din buzunare şi genţi se comit în special în locurile aglomerate. Dacă sunteţi împins în astfel de locuri, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ!

La cumpărăturile on-line:

• Nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul de buletin, de la paşaport sau de la permisul de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informaţii!
• Documentaţi-vă înainte de a participa la licitaţiile prin internet, cu privire la obligaţiile dumneavoastră în calitate de cumpărător, dar şi cu privire la obligaţiile vânzătorului. Toate acestea, înainte de a începe să licitaţi pentru un produs.
• Examinaţi feedback-ul vânzătorului, oferit de alţi cumpărători. Dacă acesta are un istoric negativ de tranzacţionare, nu cumpăraţi de la el.
• Nu oferiţi informaţiile de pe card, dacă site-ul nu foloşeste o conexiune securizată şi dacă reputaţia acestuia este îndoielnică.
• Verificaţi în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiţi, pentru a observa dacă nu cumva este diferit faţă de site-ul original. Accesaţi direct site-ul original, nu prin link-uri primite prin e-mail!
• Dacă sunteţi victima unei infracţiuni, dacă aţi asistat sau aveţi cunoştinţă despre săvârşirea unei fapte antisociale adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie. Tăcerea dumneavoastră nu ar face decât să-i încurajeze să comită şi alte furturi!


Dacă până acum câteva zile, era “goana dupa cadouri”, acum devine “cursa de viteză” pentru ultimele cumpărături.