AMENZILE RUTIERE, MAI MICI

Amenzi mai mici pentru șoferi, din a doua jumătate a anului! Aceste schimbări legislative au fost deja adoptate de Senat. Urmează, acum, discuțiile din Camera Deputaților, respectiv publicarea în Monitorul Oficial.

Amenzile, pe care le-ar plăti șoferii din a doua jumătate a anului în curs, ar putea fi mai mici ca urmare a unor modificări privind modul de calcul al punctului-amendă.

Cuantumul indicelui social de referinta  este de 500 de lei, iar asta ar însemna că un punct amendă ar urma să fie de 100 de lei (față de 145 de lei, cât este în prezent).

La momentul actual punctul-amendă depinde de salariul minim pe economie, mai exact 10% din acest salariu. Cu toate că salariul a crescut, în 2019, valoarea punctului-amendă folosit la calculul amenzilor de circulație în 2019 este același ca și cel de anul trecut, adică 145 de lei.

Legea spune că indicatorul social de referință reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale suportate din bugetul de stat, inclusiv indemnizația de șomaj, venitul minim garantat sau alocația pentru copii.