AM SCĂPAT DE COȘMARUL ALFA GROUND SOLUTIONS

După trei ani de coșmar, de soluții disperate de termoficare a municipiului și după procese și amenințări incredibile, telenovela de prost gust regizată de fostul primar Constantin Gherghe, s-a încheiat la Curtea de Apel Craiova. Instanța de apel a dat câștig de cauză Primăriei Municipiului Drobeta-Turnu Severin și SPAET, în procesul cu SC Alfa Ground Solutions SRL, firma care ar fi trebuit să construiască noua centrală prin care să se furnizeze căldură severinenilor. Firma trebuie să plătească despăgubiri de 19 milioane de lei.

Cel mai negru coșmar al municipalității din Severin a luat sfârșit la Curtea de Apel Craiova. O societate obscură, adusă la Severin de fostul primar Constantin Gherghe și condusă ba de afaceristul Nelu Iordache, ba de o vedetă Playboy, cu scopul de a construi o centrală termică, ce ar fi trebuit să asigure confortul termic al severinenilor, a pierdut definitiv și irevocabil la Curtea de Apel Craiova, în procesul cu Primăria Severin.

Practic după ce și-au bătut joc de severineni și i-au lăsat în frig, după ce au obligat municipalitatea să caute soluții disperate de termoficare și după ce au încercat să blocheze licitația prin care SPAET căuta cu disperate un operator pentru procesul de termoficare, ALFA GROUND SOLUTIONS SRL a pierdut procesul cu municipalitatea, proces prin care aveau tupeul incredibil de a mai și cere daune pentru toate suferințele provocate.

Într-o conferință de presă organizată în această dimineață, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu a declarat că din momentul câștigării acestui proces, situația gravă a asigurării confortului termic al severinenilor ar putea fi rezolvată, fie prin găsirea unor investitori, fie printr-o investiție proprie. „Ne-am dar seama că această investiție nun va putea fi finalizată niciodată de această firmă. Nu aveau banii necesari, am fost păcăliți de-a lungul colaborării pe care am avut-o, nu și-au respectat termenele și promisiunile și atunci am decis că cea mai bună soluție este încetarea contractului și găsirea altei variante. Din acest moment suntem pregătiți să găsim o altă soluție pentru termoficarea orașului, am avut discuții cu diverși investitori și căutăm soluții”, a precizat primarul Marius Screciu.

„La momentul la care municipalitatea a luat decizia, ea a fost una complicată, dar s-a dovedit că firma nu a avut capacitatea de a realiza această investiție. Decizia de reziliere a contractului a fost una corectă, pentru că această firmă și-a bătut joc de severineni timp de trei ani de zile”, a precizat și viceprimarul Severinului, Daniel Cîrjan.

Istoria unei mizerii

În anul 2015, SEAP, serviciu din subordinea Primăriei Severin, încheie un contract ce avea să devină în numai un an de zile o pacoste. Contractul de concesiune de lucrări publice nr. 63/2 decembrie 2015, încheiat între SPAET și ALFA GROUND SOLUTIONS SRL prevedea „realizarea unei surse de producere a energiei termice în vederea alimentării cu căldură a sistemului centralizat de termoficare din municipiul Drobeta Turnu Severin”, valoarea contractului fiind de 13.781.285, 56 euro, din care 401.396,67 euro, fără TVA, reprezintă valoarea cheltuielilor diverse și neprevăzute, iar durata de 20 de ani. La momentul semnării contractului, firma ALFA GROUND SOLUTIONS aparținea avocatei Oana Melinda Teohari (fostă Kutasi), o vedetă Playboy, cu multe pictoriale incendiare apărute în prestigioasa revistă pentru bărbați. Mai mult, capitalul social al firmei era de doar 200 de lei și avea zero angajați.

La momentul respectiv, firma figura la Registrul Comerțului cu un capital social de 200 de lei, o cifră de afaceri mică și zero angajați. De altfel, contractul 63/2.12.2015 este semnat chiar de mânuța frumoasei fotomodel Oana Melinda Teohari. Ulterior, firma este vândută Anei Maria Eremia şi lui Mădălin Stan, două personaje mai puțin cunoscute din anturajul afaceristului Nelu Iordache, cel cunoscut pentru marele tun dat în afacerea TRANSALPINA. În aceste condiții, o astfel de firmă obscură, fără utilaje, fără echipamente, fără experiență, fără angajați, ajunge să construiască o centrală termică pentru confortul severinenilor.

În luna ianuarie 2016, reprezentanţii Alfa Ground Solution au preluat un teren de peste 25.000 metri pătraţi la marginea Severinului, în spatele supermarketului CORA, pe care au început construcția, dar nu imediat, ci după ce toată vara au plimbat utilajele, au nivelat terenul și s-au ținut de declarații, care de care mai belicoase și mai mobilizatoare, de genul „sigur vom avea căldură la 1 noiembrie și apă caldă la 1 august”. Există însă și surprize în toată acestă ecuație întortocheată. Directorul tehnic al firmei este Veronica Bulf, fost director la ROMSTRADE, cercetată de procurorii DNA, iar consultantul tehnic este Gheorghe Dabela, fost director al RADET, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare, pentru că a luat mită de la o firmă germană.

Dintr-o minciună în alta, fără să vedem căldură de la noua centrală

Termenele asumate de Alfa Ground Solutions nu au fost respectate, ba mai mult, aveam să aflăm prin vară că de fapt noua centrală nici nu poate fi gata decât în februarie 2017, pentru că atunci a fost asumată prin contract finalizarea ei. De fapt, în timp ce acum aproape un an era mințiți cu zâmbetul pe buze că vine apa caldă și căldura, nu știam că predarea efectivă a terenului va fi tărăgănată nepermis de mult și că firma va pune în aplicare prevederile contractuale, potrivit cărora „contractul intră în vigoare în termen de 15 zile de la data predării cu proces-verbal a terenului, liber de orice sarcini, salubrizat și va produce efecte juridice pe o durată de 8 luni și 21 de zile, egală cu perioada de realizare a investiției, la care se adaugă o perioadă de 20 de ani de la data intrării în vigoare a contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice”. Cum terenul a fost dat firmei, pe la începutul lunii iunie 2016, înseamnă că finalizarea lucrărilor este posibilă undeva prin luna februarie 2017. Mai mult, autorizaţia de construcţie pentru realizarea termocentralei a fost obţinută abia în luna iulie a acestui an, în timp ce termenul iniţial de dare în folosinţă era luna august.

Potrivit caietului de sarcini, toate riscurile derulării investiţiei sunt preluate exclusiv de firma ALFA GROUND SOLUTIONS, dar în realitate lucrurile s-au petrecut invers, și cu concursul fostului primar, Constantin Gherghe, care a acceptat modificarea termenilor în care a fost formulată oferta financiară, schimbarea fiind evident în favoarea Alfa Ground Solutions.

În februarie 2017 se reziliază contractul și începe un proces greu, finalizat acum cu un succes pentru municipalitatea severineană.