ALEGERILE DIN 27 SEPTEMBRIE SE VOR DESFĂȘURA DUPĂ ANUMITE REGULI

Regulile privind organizarea alegerilor, prevăzute de Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de urgenţă sunt următoarele: cel mult cinci alegători vor avea acces deodată în sala de vot, fiind obligaţi să se dezinfecteze pe mâini şi să poarte mască.

Astfel, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toţi participanţii la procesul electoral: alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidaţii, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenţie pentru remedierea disfuncţionalităţilor Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV, membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

De asemenea, este prevăzută asigurarea distanţării fizice de minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral, dezinfecţia periodică după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral, dar şi dezinfecţia sediilor secţiilor de votare.

Totodată, primarii trebuie să asigure, pe cât posibil, circuite separate de intrare şi ieşire din secţie. Tot administraţiile locale trebuie să asigure flacoane cu soluţie dezinfectantă, dar şi personalul tehnic care va lua temperatura participanţilor şi îi va îndruma pe alegători.