ZIUA EUROPEANĂ A NUMĂRULUI UNIC PENTRU APELURI DE URGENŢĂ 112

Pe 11 februarie este celebrată Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112. Data a fost instituită ca atare în anul 2009, cu scopul creşterii gradului de conştientizare la nivel comunitar a importanţei acestui serviciu destinat cetăţenilor.

Numărul 112 este numărul de urgenţă disponibil gratuit, non-stop, atât prin linii de telefonie fixe, cât şi prin telefoane mobile, oriunde în Uniunea Europeană.

Pentru dezvoltarea serviciului de urgenţă 112 în Europa a fost creată Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă (EENA), o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Bruxelles, a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii oamenilor.

Secretul reuşitei unei situaţii de urgenţă îl constituie munca în echipă, iar acest sistem, denumit Sistem Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, asigură corelaţia între dispeceratele instituţiilor, cu rol primordial în gestionarea situaţiilor de urgenţă: Pompierii, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Poliţia şi Jandarmeria, apelantul fiind ascultat, în acelaşi timp, de operatorii acestor structuri abilitate să intervină în sprijinul populaţiei.

Pilonii sistemului 112 rămân oamenii, oameni care se implică în gestionarea diverselor situaţii de urgenţă, empatizând cu apelanţii, având puterea de a nu se lăsa copleşiţi de suferinţa acestora, însă nu rămân indiferenţi la necazurile lor, trăind fiecare misiune încredinţată.

Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă din România aniversează 16 ani de activitate. Numărul unic de urgenţă 112 este disponibil în următoarele ţări: toate statele membre ale UE, Albania, Georgia, Republica Moldova, Islanda, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Elveţia, Turcia.