VECHIMEA ÎN MUNCĂ SE POATE CUMPĂRA

Cumpărarea de vechime e posibilă, după ce OUG nr. 163 din 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial, cu nr. 883 din 2020, așadar actul, deja, se aplică. Termenul pentru intrarea în vigoare s-a împlinit.

Guvernul a adoptat această Ordonanță de Urgență pentru că a avut în vedere necesitatea implementării unor măsuri de mărire a numărului de asigurați ai sistemului public de pensii, care să dea posibilitatea exercitării dreptului fundamental la pensie, prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat și care optează să achite contribuția de asigurări sociale pe o perioadă de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare.

Astfel, vechimea poate fi cumpărată pentru maximum 6 ani, perioadă în care nu trebuie să fi lucrat deloc cu forme legale și nici să nu fi fost înscris la facultate sau beneficiar de indemnizație pentru creștere copil. De altfel, vechimea se cumpără doar pentru pensia de limită de vârstă, adică cei care se pot pensiona anticipat fără penalizare nu pot întregi vechimea. Totodată, se pot întregi lunile în care nu s-a lucrat în totalitate, dar se achita suma integrală nu numai pentru zilele nelucrate.

Pentru femeile care s-au născut după ianuarie 1967 stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar cel minim de 15 ani. Pentru bărbații născuți după martie 1950 stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar cel minim este de 15 ani. Cei născuți în lunile anterioare acestor termene scad câte o lună pentru fiecare lună în minus față de pragurile notate anterior.

Termenul până la care se poate cumpăra vechime este 1 septembrie 2021.
Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar.