ȚÂNȚARII, COȘMARUL ACESTEI VERI
Țânțarii au devenit cei mai mari dușmani ai verii. Insectele sunt din ce în ce mai periculoase, mai multe și mai agresive. În plus, invazia de țânțari, aduce cu ea o boală ce dispăruse de ani de zile: malaria.
De obicei, serile toride de vară aduc cu ele și țânțarii, mai ales în zonele în care există mediul prielnic dezvoltării și înmulțirii acestora, în special gunoiul sau bălțile insalubre de la subsolul blocurilor. Românii, în special, cei din zonele riverane apelor, aproape că se obișnuiseră cu prezența insectelor, de care se apărau prin diverse metode. Doar că specialiștii vin, în acest sezon, cu vești înspăimântătoare, în privința supărătoarelor insecte. Mai exact, au apărut cinci noi specii de țânțari, sunt mult mai agresivi și transmit boli cumplite, unele dintre acestea fără leac. Multe dintre orașele mari ale României, inclusiv Capitala se confruntă, în această perioadă, cu invazii fără precedent ale țânțarilor, de care nimeni nu mai știe cum să scape. Mai mult, se pare că insectele adoră canicula, care le ajută să se înmulțească mai rapid, sunt extrem de agresive și, surpinzător, de dimensiuni tot mai mari. Soluțiile folosite până acum pentru combaterea țânțarilor nu mai au rezultate, deoarece aceștia încep să devină imuni la ele.
Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea de Științe Agricole din Iași, temperatura medie din România a crescut aproape cu un grad. Această creștere a temperaturii a făcut posibilă adaptarea la clima de la noi a unor specii de țănțari neștiune până acum.
„Încălzirea numai cu o zecime de grad pentru 28 de zile, cât durează un ciclu biologic la ţânţar, favorizează și diminuează această perioadă a ciclului. Țânțarii se multiplică mai repede. Asistăm la o creștere a speciilor de țanțari cu 100%. În ultimii 5-6 ani de când au venit aceste valuri de aer tropical au adus diferite elemente parazitare către continent. Au început să apară boli tropicale cu care noi nu ne-am întâlnit până acum,” a precizat Liviu Miron, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară Iași, pentru ProTV.
Tânțarii și-au schimbat comportamentul din cauza temperaturilor foarte mari. Aceștia sunt mult mai agresivi și atacă în orice perioadă a zilei. Medicii vă recomandă, pentru a vă proteja de acești țânțari, să folosiți loțiuni speciale. În special seara, este necesar să purtați bluze cu mâneci lungi și pantaloni.