SPRIJIN PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE, ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI

Sunt vești bune pentru crescătorii din sectorul avicol, bovin și suin. Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură primește cereri de solicitare a ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din aceste sectoare, în contextul crizei economice, generate de pandemia COVID -19.

Crescătorii de animale vor fi susținuți financiar pentru a-și putea continua activitatea, în contextul pandemiei. Aceștia pot depune cereri pentru sprijin pe o perioadă de 20 de zile lucrătoare de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.
Beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe criterii de eligibilitate:

În sectoarele bovin:

  • să dețină minimum 91 capete femele adulte din specia bovine înregistrate în RNE în exploatații cu cod ANSVSA la data de 1 iulie 2020;
  • femela din specia bovină să aibă vârsta de minim 24 luni la data de 1 iulie 2020;

    În sectorul suin :
  • Să dețină exploatație cu cod ANSVSA înregistrată sanitar veterinar;
  • să desfășoare activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor în semestrul I al anului 2020, cu excepția celor care dețin exploatații aflate în imposibilitate din cauza măsurilor de prevenire a pestei porcine africane;

În sectorul avicol :

  • să dețină exploatație autorizată sanitar veterinar;
  • să desfășoare activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor în semestrul I al anului 2020.
    Documentele pot fi depuse atât fizic, la centrul APIA, cât și online.

De altfel, pentru toate cele trei sectoare, crescătorul nu trebuie să se afle în faliment, sau să fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în contextul actualei epidemii de COVID-19.