Slujbele de Crăciun, urmărite online sau la televizor

Recomandarea Comisiei Europene de a  înlocui oficierea Liturghiilor de Crăciun față în față, cu inițiativele online sau televizate, este, în prezent, în stadiul de proiect. Biserica și mai marii acesteia așteaptă o decizie finala legată de desfășurarea slujbelor de sărbători.

“Nu adunărilor pentru liturghii de Crăciun” – este invitația cuprinsă în proiectul Comisiei Europene, care va fi publicat miercuri, legat de măsurile anti-Covid pentru sărbători, potrivit sursei citate.

Comisia Europeană ar cere “luarea în considerare a evitării ceremoniilor religioase cu adunări mari și înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau la radio”, potrivit unor surse din Bruxelles citate de cotidianul italian.

Proiectul insistă asupra distanțării sociale și a folosirii măștilor de protecție ca măsuri de reducere a infecțiilor.Comisia recomandă menținerea interzicerii circulației inclusiv pentru ultimele zile din an.

În lipsa unei hotărâri oficiale, bisericile nu se pot pronunța în acest sens. Aduc însă în discuție temeiul legal în baza căruia organizarea slujbelor ar putea fi posibilă, în limita restricțiilor epidemiologice. Totuși, rămâne de văzut dacă credincioșii vor participa fizic sau online la slujbele de Crăciun.