SFÂNTUL ANDREI, SĂRBĂTORIT DE SEVERINENI

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte, astăzi, în lăcaşurile de cult, pe Sfântul Andrei, apostolul românilor şi ocrotitorul României. La biserica purtătoare a hramului din Drobeta Turnu-Severin, a fost prezent, pentru oficierea slujbei, Preasfinţitul Nicodim, episcopul Severinului şi al Strehaiei.

Peste 720.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei, dintre care 368.523 bărbaţi şi 349.079 femei.

“Cel Dintâi Chemat” a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de azi și este considerat ocrotitorul României, Rusiei, Greciei și Scoţiei. Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt cu cruce roşie în 1995 pe Sfântul Apostol Andrei, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost numit Ocrotitor al României. În anul 2012, ziua de 30 noiembrie a devenit zi de sărbătoare legală.

Creştinii din Drobeta Turnu-Severin au mers astăzi la biserică să se roage pentru sărbătoriţii zilei, dar şi pentru cei care au plecat dintre noi.

Sfântul Apostol Andrei este considerat părintele creştinismului românesc. Originar din Betsaida, a fost fratele lui Petru şi ucenicul Sfântului Ioan Botezatorul şi a propovăduit cuvântul Domnului pe teritoriul României, drept dovadă în acest sens stând toponimele existente.

În anul 2001, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a declarat ziua de 30 noiembrie sărbătoare bisericească naţională.