SEVERINUL VA GĂZDUI OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE ISTORIE DIN 2019

Olimpiada Națională de Istorie de anul viitor, programată în perioada 22 – 26 aprilie 2019, va avea loc la Drobeta Turnu Severin. Propunerea a venit din partea inspectorului școlar de istorie Romeo Popa, iar anunțul a fost făcut de prefectul județului. Anul acesta, competiția a avut loc la Alba Iulia.

În anul 2019, onoarea de a găzdui Olimpiada Națională de Istorie revine municipiului Drobeta Turnu Severin, ales nu întâmplător, ci tocmai pentru semnificația lui istorică majoră. Anunțul a fost făcut de prefectul județului, Nicolae Drăghiea, la deschiderea Consfătuirii Naționale a Inspectorilor pe Proiecte Educaționale. Evenimentul este programat pentru perioada 22 – 26 aprilie 2019. Anul acesta, tot în aprilie, Faza Națională a Olimpiadei de Istorie, s-a derulat  în orașul simbol al Unirii, Alba Iulia.

„Ne bucură faptul că Ministerul Educației a făcut un lucru bun pentru Mehedinți. Faza națională a Olimpiadei de Istorie de la anul se va desfășura aici la Drobeta Turnu Severin”, a spus prefectul Drăghiea.

Totuși decizia adoptată de Ministerul Educației vine ca urmare a propunerii făcute de profesorul Romeo Popa, inspector școlar de istorie, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți, unul dintre cei mai activi istorici din Mehedinți, fondatorul unui cerc școlar, sugestiv intitulat „Amicii istoriei”.

Reprezentantul Guvernului în Mehedinți spune că la Severin, istoria este la ea acasă, iar județul Mehedinți este poarta de intrare a României în Istorie. Pe aceste locuri, acum două milenii legiunile romane conduse de Traian, invadau Dacia.

Semnificația majoră a alegerii Severinului este subliniată și de Romeo Popa: „Propunerea a venit din dorința de a respecta materia pe care o predăm, istoria locului, iar orașul nostrum și județul Mehedinți meritau acest eveniment. Istoria trebuie cunoscută și trebuie să mediatizăm și noi acest oraș, o să vină copii din toată țara, este un moment deosebit și vom pune cu toții umărul să iese ceva frumos, atât pentru noi, cât și pentru orașul nostru”.