REGULI NOI LA TĂIATUL PORCULUI

Sunt reguli noi pentru crescătorii de porci, înainte de Crăciun. Sacrificarea porcilor în gospodării va trebui marcat în așa fel încât să se evite aglomerația, fără vecini sau familie extinsă în jurul mesei. Totodată, medicii sanitar-veterinari intensifică acțiunile de control în perioada sărbătorilor de iarnă, pe de o parte, pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare şi, pe de altă parte, pentru a preveni răspândirea virusului Pestei Porcine Africane, prin comerţul ilegal cu porcine.

ANSVSA trage și un semnal de alarmă legat de răspândirea gripei porcine. Reprezentanții instituției recomandă respectarea anumitor măsuri, inclusiv cele legate de limitarea răspândirii infecției cu Covid-19, în rândul populației. Și reprezentanții fermelor trebuie să știe că au anumite obligații. Spre exemplu, suinele pot fi sacrificate doar în abatoare. Insa, toti proprietarii de suine trebuie să știe că examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi pentru depistarea trichinelozei este obligatorie.

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarna, medicii sanitar veterinari informează că demarează controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu produse alimentare sigure. Totodată, o atenţie deosebită va fi acordată verificării condiţiilor sanitare veterinare şi de igienă existente în locurile organizate periodic de către autorităţile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiţionale (ex. tonete, chioşcuri, rulote, standuri de comercializare).

ANSVSA pune la dispoziția cetățenilor numărul de „Call Center” – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.