REGULI MAI STRICTE PENTRU CREȘTEREA PORCILOR, ÎNSĂ ANSVSA NU INTERZICE CREȘTEREA PORCILOR ÎN GOSPODĂRIE

În ultima perioadă, în spațiul public, au apărut mai multe zvonuri, cum că românii nu vor mai putea crește suine în gospodăria proprie. Conform factorilor decidenți, toate aceste zvonuri sunt false. Românii vor putea crește porci, însă trebuie să îndeplinească câteva reguli.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu interzice și nu limitează creșterea porcinelor în gospodăriile din Romania.

ANSVSA a pus în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru creșterea suinelor în gospodării, dar și în ferme. Trebuie îndeplinite câteva condiții de igienă, pentru ca acest lucru să fie posibil. Cei, care au porci, dar nu îi înregistrează și nu amenajează spațiile conform măsurilor impuse, sunt pasibili de sancțiuni drastice.

“Găsirea unor soluții optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii ANSVSA, iar creșterea suinelor în gospodăria țărănească (gospodaria populatiei) nu va fi interzisă, iar oamenii vor avea în continuare posibilitatea de a desfășura această activitate tradițională. Asigurăm toți cetățenii crescători de porci – gospodaria populației, ferma de tip A, ferma comercială – că vor putea crește porci în România, cu respectarea măsurilor de biosecuritate specifice formei de organizare“, a anunțat ANSVSA.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Mehedinți vor controla dacă aceste măsuri de biosecuritate sunt îndeplinite. În plus, ordinul de ministru, dat de fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, conform căruia oamenii puteau crește minimum cinci porci, nu mai este valabil.

Astfel, mehedințenii pot să stea liniștiți, întrucât se pot crește porci și în gospodăriile proprii, nu doar în ferme.