RECENSĂMÂNTUL, AMÂNAT

Recensământul care urma să aibă loc în 2021 va fi amânat din cauza pandemiei Covid-19, boală cauzată de virusul SARS-CoV-2. Ordonanța de urgență, deja adoptată, va fi modificată.

Comisia centrală pentru Recensământul populației și locuințelor 2021 decalează termenele de desfășurare a Recensământului de probă și a Recensământului populației și locuințelor runda 2021, astfel încât recensământul de probă se va desfășura în perioada 1 februarie – 31 martie 2021, iar recensământul propriu-zis al populației și locuințelor (RPL2021) se va desfășura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022, a transmis miercuri Institutul Național de Statistică.

Acest recensământ este primul care se va desfășura preponderent online. Fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza, completând chestionarul de recensământ după etapa de preînregistrare.

Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal  și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă și cele rezultate după agregarea lor nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel, mai transmite INS.

Refuzul participării la recensământul din 2021 poate rezulta într-o amendă de maximum 5000 de lei.