POSTURI REDUSE ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL MEHEDINȚEAN

Un număr de 116 posturi din învățământul preuniversitar de stat vor fi reduse la nivelul județului Mehedinți, ca urmare a unui Ordin al Ministrului Educației Naționale. Din fericire pentru cadrele didactice, a fost găsită o soluție care să nu le afecteze locurile de muncă. Posturile se vor reduce din cele libere. Sindicatele sunt nemulțumite și s-au adresat prim-ministrului Viorica Dancilă.

Peste 4 mii de posturi din învățământul preuniversitar de stat vor fi reduse la nivelul întregii țări, ca urmare a unui Ordin al Ministrului Educației Naționale, motivul fiind lipsa bugetului corespunzător. Dintre acestea, 116 posturi sunt la nivelul județului Mehedinți. Potrivit statisticii, numărul total de posturi, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic este la nivelul județului de 4006. Pentru a reduce la maximum impactul social și educațional, Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți a găsit soluția salvatoare: 110 posturi se vor reduce din cele libere și doar 6 poaturi vor fi reduse din cele efectiv ocupate.

La județul Mehedinți sunt 116 posturi, dar din discuțiile pe care le-am avut cu Inspectoratul Școlar Județean, doar 6 posturi ar fi cu probleme, unde avem angajați pe ele, celelalte posturi fiind neocupate de către personal, așa că nu cred eu că avem disponibilizări în urma acestui ordin”, spune președintele FSLI Mehedinți, profesorul Ion Zoican.

Inspectoratul Școlar Județean are, însă, o altă perspectivă asupra numărului de posturi reduse. Oficial, de aici se anunță faptul că toate cele 116 posturi reduse erau libere și că niciun angajat nu își va pierde locul de muncă.

La nivelul județului Mehedinți au fost reduse 116 posturi și când spun 116 posturi mă refer atât la personalul didactic, cât și la personalul auxiliar și nedidactic. Important este că din sistem nu a fost concediat niciun om, este vorba de reducerea numărului de posture libere cu 116. Practic nu s-au mai făcut încadrări pe 116 posturi libere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți, Dana Pârvan.

Sindicatele sunt, însă, profund nemulțumite de această măsură, spun că ministrul nu a consultat comisia de dialog social și, mai mult decât atât, ordinal trebuie anulat de urgență, deoarece desființarea posturilor presupune imposibilitatea acoperirii sistemului cu cadrele didactice necesare.

Din punctul nostru de vedere au procedat în mod incorect, neconsultând partenerii de dialog social, era datoria lor să treacă acest ordin prin comisia de dialog social a MEN, nu au făcut-o, ba mai mult, au impus inspectoratelor scolare să disponibilizeze acolo unde este cazul sau unde posturile sunt ocupate, persoanele care le ocupă”, mai spune președintele FSLI Mehedinți, Ion Zoican.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a transmis un memoriu către premierul Viorica Dăncilă în care cer anularea ordinului ca fiind illegal și inoportun. Măsura dispusă prin acest ordin ar fi, în opinia sindicatelor, una care afectează grav relațiile de muncă, precum și stabilitatea actului educational. Pe de altă parte, cele 6 posturi asupra cărora sindicatele și conducerea IȘJ nu se înțeleg vor fi reduse de la nivelui învățământului special.