POLIȚA RCA, PE TELEFON

Șoferii români nu mai sunt obligați să aibă, asupra lor, polița în format fizic, pe hârtie. Polița RCA va fi valabilă, imediat ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, și în format electronic, pe telefon, tabletă, sau laptop.

Pentru ca polița RCA să poate fi prezentată de acum și pe telefon s-a modificat la articolul 10, punctul 11, astfel dovada încheierii asigurării RCA, poate fi:
a) polița de asigurare RCA și contractul RCA, emise de către asiguratorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic;
b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de asiguratorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României și numai pentru perioada menționată în aceasta, sau polița de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spațiului Economic European și a Confederației Elvețiene, prezentată pe suport de hârtie sau în format electronic.

Amintim faptul că, inițial, polița RCA trebuia imprimată, chiar dacă era emisă electronic. Apoi, o decizie a instanței a arătat că șoferii nu sunt obligați să aibă asigurarea RCA la ei. În acest caz, cei amendați, pentru că nu aveau polița RCA în format fizic, trebuiau să își găsească dreptatea în instanță. Odată cu publicarea Normei nr. 20/2017 în varianta actualizată, astfel de lucruri nu vor mai fi necesare.