PERSONALITATEA ECATERINEI TEODOROIU, CELEBRATĂ

Premieră în istoria României! Pentru prima dată, în România, pe o bancnotă, va fi pus chipul unei personalităţi feminine. Astfel, în circuitul monetar va fi lansată o bancnotă de 20 de lei, care va celebra personalitatea Ecaterinei Teodoroiu.

Personalități feminine,  care au marcat adânc cultura, istoria și știința, au existat de a lungul timpului în țara noastră, însă, niciodată, chipul acestora nu a apărut pe bancnote. Acum însă, Banca Națională a României a decis să pună pe o bancnotă și chipul uneia dintre personalitățile feminine importante ale țării noastre, și anume, pe cel al Ecaterinei Teodoroiu.

”Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința din 30 iulie, lansarea în circulație, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro. Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească. Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.”, conchide comunicatul BNR.

BNR va face publice, în curând, macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație.