PENSIA EUROPEANĂ ȘI TRANSFRONTALIERĂ

Veste bună pentru viitorii pensionari din România, care au lucrat în diverse țări europene! Comisia pentru Afaceri Economice a Parlamentului European a votat un cadru juridic pentru un nou produs paneuropean de pensii personale (PEPP). Acesta nu înlocuiește sistemele existente, ci este o opțiune suplimentară pentru cei care o doresc.

Uniunea Europeană se confruntă cu provocări demografice, deoarece Europa este un continent îmbătrânit. Mulți oameni nu beneficiază fie deloc, fie nu în mod corespunzător de sistemele naționale de pensii. În prezent, piața internă a pensiilor personale este foarte fragmentată și variază în diferite state membre ale UE. Prin urmare, există doar un grad limitat de portabilitate a produselor de pensii personale dintr-un stat membru în altul. Acest lucru poate afecta drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. De exemplu, aceștia pot fi împiedicați să-și găsească un loc de muncă sau să se pensioneze într-un alt stat membru al Uniunii Europene.

„Regulamentul PEPP va conduce la crearea unui produs paneuropean în mare parte standardizat, care va fi disponibil în toate statele membre și care va permite cetățenilor să beneficieze pe deplin de piața internă. Practic, ei vor putea să-și transfere drepturile lor de pensie în străinătate și au posibilitatea de a alege dintre diferite tipuri de furnizori, putând opta inclusiv pentru servicii transfrontaliere”, spune europarlamentarul român Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comitetului pentru Bugete din Parlamentul European.

Astfel, dezvoltarea unui PEPP va contribui la creșterea opțiunilor pentru economiile de pensii și la crearea unei piețe UE pentru furnizorii PEPP. Acest lucru va oferi oamenilor opțiuni mai bune de a economisi pentru momentul când vor ieși la pensie.