ÎNVĂȚĂMÂNTUL PROFESIONAL, OBLIGATORIU

Schimbări în învățământ! Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii, care au media de admitere sub 5, sunt obligați să se înscrie la învățământul profesional. Cadrele didactice nu văd cu ochi buni aceste schimbari, din varii motive.

Ordinul, privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020 – 2021, a fost publicat, în Monitorul Oficial, pe data de  5 septembrie 2019. Învățământul profesional devine obligatoriu pentru elevii care susțin Evaluarea Națională, anul acesta și obțin o medie de admitere sub 5.Media de admitere la liceu se calculează, în continuare, luând în calcul media de la Evaluarea Națională 2020 ,care are o pondere de 80% în media de admitere la liceu, și media generală de absolvire a claselor V-VIII,care are o pondere de 20%. Singura rută către care elevii cu medii sub 5 vor trebui să se îndrepte este cea profesională, de 3 ani, duală sau clasică. Limita de 5 pentru admiterea la liceu este prevăzută la articolul 2, alineatul 10 din ordinul publicat  în Monitorul Oficial.

Ordinul poartă semnătura ministrului interimar al Educației, Daniel Breaz, și a fost aprobat,  în Minister,  pe 27 august 2019.