ÎNCEPE REABILITAREA MUZEULUI DE ARTĂ

După mai multe încercări de găsire a unei firme specializate în restaurare de monumente, dar și după aproape doi ani de la semnarea contractului de finanțare pentru consolidarea, reabilitarea și restaurarea Muzeului de Artă din Severin, putem spune că sunt vești bune. Un consorțiu italian a semnat astăzi cu Consiliul Județean contractual de execuție și va începe lucrările. În cel mult un an și jumătate, Muzeul trebuie reabilitat.

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Drobeta Turnu Severin, ce găzduiește astăzi Muzeul de Artă va fi restaurată, după aproape doi ani de la semnarea contractului de finanțare cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Astăzi a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Un consorțiu italian de prestigiu, cu experiență bogată în restaurarea clădirilor monument va reabilita și restaura Muzeul de Artă. Lucrările vor începe în cel mai scurt timp, iar în maxim 19 luni ar trebui să avem parte de o clădire superbă căreia i se va reda strălucirea și farmecul pe care îl merită. Consorțiul Italian care va reabilita clădirea este format din circa 100 de firme și are o vastă experiență în domeniul restaurării de monumente istorice. Clădirea se află în administrarea Muzeului Regiunii Porților de Fier.

Prezența italienilor în ecuația restautării clădirii construită în anul 1890 de familia Sabetay are și o valoare sentimentală. Practic, casa ce a servit ca locuință pentru familia marelui industriaș mehedințean a fost construită de arhitecți și constructori veniți tot din Italia.

Proiectul are o valoare totală de peste 9,5 milioane de lei, din fonduri europene, iar la mementul la care s-a decis reabilitarea acestei clădiri s-a avut în vedere și faptul obiectivul are o arhitectură aparte, fiind construit în anul 1890, de una dintre cele mai bogate familii de industriași ai acelor vremuri. Pentru construcția clădirii au fost aduși meșteri italieni care au decorat-o în stil baroc, cu vitralii și mozaicuri de oglinzi.