ÎNCEPE A DOUA ETAPĂ DE VACCINARE

Sunt vești bune pentru cei care așteptau vaccinarea. După 15 ianuarie începe imunizarea persoanelor din etapa a doua, după ce a fost făcută publică lista bolilor cronice incluse în zona de risc.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat care sunt categoriile de persoane care intră în etapa a doua de vaccinare. Este vorba despre:

  • beneficiarii din centrele sociale
  • persoanele care au peste 65 de ani
  • persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
  • persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice

Potrivit medicului, lista e construită în urmă consultărilor cu comisiile de specialitate din MS și Colegiul Medicilor.

“Din categoria persoanelor, care deservesc activități esențiale, fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție), medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

Primele doze din cel de-al doilea vaccin disponibil, cel al companiei Moderna, vor ajunge în țara noastră miercuri.

Peste 100 de mii de români s-au vaccinat de la începutul campaniei de imunizare, iar luni încă 150 de mii de doze din vaccinul Pfizer au ajuns în România. În această săptămână ar trebuie să înceapă etapă a două a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, în care este inclusă populația cu risc.

sursa: Digi24