FUNCȚIONARI DE LA PRIMĂRIE ȘI PREFECTURĂ, REȚINUȚI DUPĂ CE AU LUAT MITĂ

Doi funcționari publici din Mehedinți au fost prinși în flagrant de procurorii DNA, în timp ce împărțeau mita primita de unul dintre ei. Banii primiți erau marcați.


Cea care a sesizat procurorii anticorupție este o severineancă căreia funcționarul primăriei i-a cerut, pentru retrocedarea unui teren de 5.000 mp, în cartierul Gura Văii, suma de 30. 000 de euro. Ieri, severineanca s-a întâlnit cu șeful serviciului cadastru din cadrul primăriei Drobeta Turnu-Severin, Cătălin Preduț, care a luat banii cash. După ce a pus mâna pe bani, funcționarul s-a dus cu direct la juristul prefecturii (Titi Vintilă) pentru a împărți banii. Atunci au fost prinși în flagrant de procurorii DNA. Primăria și prefectura au fost împânzite de reprezentanții anticorupție, care au verificat și ridicat mai multe documente din cele două instituții.


Inculpatul Vintilă Constantin ar fi cerut și ar fi primit o sumă de bani de la o persoană (martor), pentru a face demersurile administrative pe care le avea în atribuție, astfel încât persoana respectivă să poată intra în posesia unui teren de 5.000 mp în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin. Persoana respectivă era îndreptățită să intre în posesia suprafeței de teren ca moștenitor, după ce câștigase in instanță dreptul de reconstituire. Concret, în schimbul banilor, inculpatul Vintilă Constantin ar fi formulat, în numele persoanei îndreptățite, o cerere pentru punerea în posesie cu terenul de 5.000 mp și pentru a-i facilita emiterea unei hotărâri favorabile de către Comisia de fond funciar. După ce ar fi formulat și depus cererea menționată, inculpatul Vintilă Constantin ar mai fi pretins, în cursul anului 2019, de la aceeași persoană, și cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp pentru sine. În schimb, acesta s-ar fi angajat să asigure eliberarea efectivă a titlului de proprietate și punerea în posesie efectivă cu terenul de 5.000 mp situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin. Ca urmare a presiunilor constante exercitate de inculpatul Vintilă Constantin în perioada mai – iunie 2020 asupra persoanei îndreptățite, aceasta a încheiat la notar, la data de 9 iunie 2020, un contract de dezmembrare a suprafeței de 5.000 mp teren și de vânzare-cumpărare a unei părți de 1.000 mp de teren către inculpatul Vintilă Constantin. În realitate, contractul respectiv fusese încheiat și autentificat doar pentru a masca bucata de teren de 1.000 mp ce urma sa fie cedată funcționarului, drept mită. Pentru finalizarea cu succes a procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate, și inculpatul Preduț Iancu Cătălin, director executiv al Direcției de Cadastru și Fond Funciar din cadrul Primăriei mun. Drobeta Turnu Severin ar fi pretins de la aceeași persoană, în cursul anului 2019, prin intermediul inculpatului Vintilă Constantin, cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp. În perioada 1 – 9 iulie 2020, s-ar fi convenit ca, în locul transferării gratuite a bucății de teren de 1.000 mp, inculpatul Preduț Iancu Cătălin să primească efectiv o sumă de bani în numerar – 30.000 de euro. La data de 9 iulie 2020, pentru sprijinul acordat persoanei îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate, inculpatul Preduț Iancu Cătălin ar fi primit banii pretinși, respectiv 30.000 de euro, în biroul inculpatului Vintilă Constantin, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.”, se arată în rechizitoriul DNA.


Astăzi, cei doi inculpați au fost prezentați Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.