FĂRĂ CĂLDURĂ, FĂRĂ GAZ, LA MILA VECINILOR

 

O familie din Severin stă, în plină iarnă, fără căldură în apartament, deși blocul lor este racordat la gaze. Oamenii, în vârstă, sunt debranșați de la sistemul centralizat de încălzire, au blocul racordat la gaze, dar ei nu au parte de ele. Nu se pot racorda la gaze, deoarece nu vor vecinii. Situația este una destul de bizară și greu de descifrat!

Familia Ion și Vasilica Moise stau, în plină iarnă, în frig. Apartamentul în care locuiesc cei doi bătrâni este rece, iar noaptea frigul este tot mai greu de îndurat. Oamenii s-au debranșat de la rețeaua centralizată de alimentare cu energie termică, în speranța că îi vor trage gaze. Blocul în care locuiesc bătrânii este printre primele din zona Bulevardului Mihai Viteazu, care s-a legat la rețeaua de gaze, în urmă cu mai bine de un an. Vecinii celor doi soți au gaze în apartament, au centrale termice și nu mai duc grija agentului termic asigurat de municipalitate din ce în ce mai greu. Familia Moise nici măcar de asta nu are parte! Nici agent termic de la SPAET, dar nici gaze! Doar frig, lacrimi și deznădejde. Povestea familiei care nu are acces la rețeaua de gaze este una comparabilă cu o adevărată telenovela. Cu un an și mai bine în urmă, când a început racordarea blocului la rețeaua de gaze, oamenii spun că nu au avut banii necesari să plătească partea lor de contribuție pentru ca Asociația de proprietari să bage gazele în scara blocului. Acum ar vrea să plătească oricât, dar un ciudat conflict deschis cu vecinii și Asociația îi împiedică să își împlinească visul de a avea și eu gaz.

De fapt, oamenii ar trebui să plătească partea lor de cheltuieli cu racordarea blocului, dar culmea este că acum ar vrea să dea banii, dar nimeni nu mai vrea acei bani.

Din păcate, de la președintele Asociației de proprietari, acuzat de oameni că nu vrea să le dea acordul  racordării, nu am reușit să aflăm mare lucru. Omul spune că oamenii ar fi de vină și că sunt persoane conflinctuale.

„Eu ce să le zic acestor oameni care anul trecut, când am zis să băgăm gaze, au zis că pe ei nu-i interesează gazele, că ei au agent termic. Acuma s-au trezit, după o iarnă, că vor și ei gaze și ceilalți vecini nu vor să le dea acordul să se branșeze pentru că nu vor să plătească. Ăștia au plătit tariful de racordare, au plătit țeava comună pe scară, am avut cheltuieli pentru a lua autorizațiile. Ori ei nu au vrut să comunice în niciun fel cu nimeni!”, spune EMIL TIUCĂ, președintele Asociației de Proprietari Z7A.

De altfel, președintele este foarte revoltat și chiar nu s-a ferit să folosească pe alocuri cuvinte grele la adresa oamenilor. Chiar foarte grele!

Până la urmă nimeni nu știe cum se va termina telenovela gazului, dar președintele asociației spune că singura soluție pentru ca oamenii să aibă gazul mult dorit este discuția amiabilă cu toți vecinii, iar dacă vecinii acceptă să îi lase să se racordeze, atunci lucrurile vor reveni la normal.