CRĂCIUNUL, UNA DINTRE CELE MAI FRUMOASE SĂRBĂTORI

Sărbătoarea Crăciunului marchează nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și este sărbătorită de către toți creștinii din întreaga lume în fiecare an pe 25 decembrie.

În Ajunul Crăciunului în biserică se citesc Ceasurile Împărătești și se săvârșește Vesperoliturghia Sf. Vasile cel Mare (Liturghia de seară). La toate aceste slujbe sunt citite profeții din Vechiul Testament despre Nașterea Domnului.

În această perioadă toți oamenii fac pregătiri intense pentru cea mai importantă dintre sărbătorile de iarnă. Nașterea Domnului Iisus Hristos este sărbătorită în zilele de 25, 26 și 27 decembrie, iar seara de 24 decembrie este cunoscută și sub denumirea de Ajunul Crăciunului.

Sărbătoarea Crăciunului datează încă din secolul al IV-lea, când Biserica Creștină a stabilit această dată nu întâmplător, ci pentru a concura cu nașterea zeului Soare din tradițiile păgâne. Mulți istorici ai religiei sunt însă de părere că Nașterea Domnului ar fi avut loc spre sfârșitul iernii

Cel mai frumos obicei de Crăciun este colindul. Colindele sunt cântecele cu care copiii și tinerii întâmpină venirea lui Iisus Hristos pe Pământ. Pe străzi răsună, în Ajun și în ziua de Crăciun cântece cu stea, plugușorul și sorcova.

Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiţii din lume. Dacă te întrebi de unde provine acest obicei, se pare că a fost preluat de la triburile germanice, însă în vremurile respective decoraţiunile erau mult mai simple. Ornamentele de Crăciun sunt simple sau extrem de artistice, acestea fiind reutilizate de-a lungul anilor.

Indiferent de obiceiuri și de tradiții, Crăciunul va rămâne o sărbătoare importantă pentru creștini.