CASTELUL PLEȘA MAI ARE O ȘANSĂ

După ani și ani, în care munumentalul Castel Pleșa din comuna Obârșia de Câmp, construit în stil neoclassic, a fost abandonat și lăsat în paragină, Consiliul Județean Mehedinți a luat astăzi o decizie istorică ce ar putea duce la salvarea lui. Având un statut juridic destul de ambiguu, dar și un destin tragic, clădirea de patrimoniu cultural de la Obârșia de Câmp ar putea fi restaurată și întrodusă în circuitul istoric, după preluarea ei de către Muzeul Regiunii Porșilor de Fier.

Castelul de o frumusețe rară, pe care fiul boierului Pleșa l-a construit pe moșia familiei, de la Obârșia de Câmp, la întoarcearea de la studiiile din Paris a avut, de-a lungul anilor un destin tragic. Transformată de comuniști în sediu de CAP și abandonat imediat după Revoluție, monumentala clădire construită în stil neoclassic s-a degradat profund și a ajuns în pragul de a se nărui. Nici Ministerul Culturii, dar nici Consiliul Local din Obârșia de Câmp nu au găsit bani pentru restaurarea imobilului, deși dincolo de frumusețea răpitoare a castelului, în jurul lui există și o legendă ce ar putea să îl vândă foarte bine din punct de vedere touristic. Blestemul căzut asupra castelului s-a perpetuat atât în timpul vieții proprietarului, cât și în perioada comunistă, dar mai ales în anii 90, când vremurile erau atât de tulburi încât Fondul Proprietății de Stat a fost la un pas de a-l vinde la un preț derizoriu unui investitor Belgian. Acum pare că se face dreptate, pentru că imobilul va trece în administrarea Muzeului Regiunii Porților de Fier, iar Consiliul Județean Mehedinți va putea atrage fonduri europene pentru a-i reda strălucirea. Decizia a fost luată prin vot unanim de consilierii județeni.

Încercăm să salvăm acest castel, din păcate a ajuns într-o stare evidentă de degradare, a avut un regim juridic neclar până acum, am avut discuții cu primarul comunei Obârșia de Câmp și cu consilierii locali din comună, și-au dat acceptul printr-o hotărâre de CL să ni-l transmit în administrarea Consiliului Județean și al Muzeului Porțile de Fier și sperăm ca în cel mai scurt timp posibil să depunem cerere de finanțare pe fonduri europene și să reabilităm acest imobil”, a declarant președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

Castelul Pleșa are o legend tulburătoare. Fiul cojocarului satului Obîrşia de Cîmp l-a construit între anii 1875 – 1882 după asemănarea unuia văzut pe Valea Loirei. Ctitorul său, devenit boier însemnat după ce şi-a luat licenţa în drept în Franţa, a fost îndrăgostit până peste cap de o frumoasă şi bogată franţuzoaică. Pentru a o impresiona, acesta i-a promis că dacă vine în ţara lui, la Obîrşia de Cîmp, avea să-i construiască un castel “măreţ şi aparte”, pe care îl va acoperi cu monezi de aur.