AM SCĂPAT! PORCII CONFISCAȚI NU ERAU BOLNAVI.

AM SCĂPAT DE COȘMARUL PESTEI PORCINE! Cei 47 de porci decoperiți pe 6 septembrie, la un filtru al poliției, nu erau infectați cu virusul pestei porcine africane. Este anunțul făcut de Direcția Sanitară – Veterinară și de Siguranța Alimentelor Mehedinți, după primirea rezultatului analizelor de laborator.

Alerta autorităţilor sanitare-veterinare din Mehedinți, declanșată după ce un transport de porci originari din județul Bihor, a fost confiscat pe 6 septembrie, a luat sfârșit astăzi, după ce rezultatul probelor trimise la laborator au fost declarate negative.

Directorul DSVSA Mehedinți, Irina Zoican, spune că aceasta este o veste bună pentru mehedințeni și îndeamnă populația la calm, dar în același timp și la prudență. În opinia acesteia, pesta porcină AFRICANĂ a ocolit județul, dar măsurile drastice, precum închiderea târgurilor, interzicerea comercializării porcinelor, transportul neautorizat de animale sau carne de porc sunt interzise cu desăvârșire.

„Avem rezultatul analizei pentru cei 47 de porci, încep cu o veste bună, rezultatul este negativ, deci la nivelul județului Mehedinți nu avem pestă porcină africană. Rog populația să nu intre în panică. Motivul pentru care am ucist totuși întreg efectivul de animale a fost necesitatea unei măsuri preventive, deoarece nu ne puteam permite să riscăm”, a declarat directorul DSVSA, Irina Zoican.

Alerta maximă declanșată în urmă cu 4 zile a survenit ca urmare a descoperirii în mașină a unor crotalii ce atestau că porcinele proveneau din focarul de pestă porcină africană din județul Bihor.  Șoferul prins de polițiști ducea porcii în localitatea Melinești, județul Dolj și traversase o jumătate de țară, fără ca nimeni să îl verifice.