ADORMIREA MAICII DOMNULUI

Adormirea Maicii Domnului este  cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare. Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, este prăznuită, în fiecare an, pe data de 15 august.

Sărbătoarea  Sfintei Marii este considerată ziua care desparte zilele călduroase de cele  reci. Este sărbătoarea creștină care aduce o serie de tradiții și superstiții, multe dintre ele sunt păstrate cu sființenie și în ziua de azi, mai ales la sate.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existenţa ei nu există decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.

Pe 15 august nu se fac urări de „La mulţi ani”, deoarece, de Adormirea Maicii Domnului, a avut loc moartea şi înălţarea Fecioarei Maria.

Pe data de 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică, se fac urările de „La mulţi ani”, atunci când se cinsteşte Naşterea Maicii Domnului.