A început Evaluarea Naţională la Limba română

Evaluarea Națională 2019 a început azi cu examenul la Limba și literatura română, prima probă scrisă pe care o susțin elevii care își doresc admiterea la liceu. S-au înscris 154.956 de absolvenţi ai clasei a VIII-a.

La primul subiect, elevii au avut de realizat o compunere pe baza unui text care aparține genului dramatic.Iar la subiectul II, elevii care susțint evaluarea națională la limba română au avut de redactat o compunere în care să prezinte o întâmplare care a avut loc acasa sau la școală, în timpul unei activități de lectură.

Evaluarea Naţională a început, azi, 18 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Examenul de capacitate a început la ora 9:00.Accesul elevilor în săli a fost permis până la ora 8:30.Subiecte română Evaluare Naţională. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Elevii au avut la dispoziţie modele de subiecte elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi care, potrivit Ministerului Educaţiei, au fost construite în funcţie de trei cerinţe: formulare clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele de examen, nivel mediu de dificultate şi posibilitatea de a fi rezolvate în 120 de minute.Astfel, elevii și-au putut verifica cunoștințele și la simularea pentru Evaluarea Națională, care a avut loc în martie. De obicei, subiectele de la simulare au grad de dificultare un pic mai ridicat decât ce se dă la examenul propriu-zis de capacitate.Evaluarea Națională 2019. Ce pot avea elevii asupra lor la examenPentru susținerea Evaluării Naționale 2019 s-au înscris 154.956 de absolvenţi ai clasei a VIII-a.

Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică.

„Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)”, a transmis MEN.

Probele sunt monitorizate audio-video.Unde se pot sesiza neregulile de la Evaluarea NaționalăMinisterul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 18 – 20 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 21 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Calendarul examenelor de la Evaluarea Națională 2019

Prima probă, limba și literatura română – 18 iunie.

A doua probă, matematică – 20 iunie.

Limba și literatura maternă – 21 iunie.Primele rezultate vor fi afişate în 25 iunie.
Primele rezultate ale examenului vor fi comunicate marţi, 25 iunie, până la ora 12:00 (în centrele de examen). Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00.Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 29 iunie.

Cum se calculează media de admitere la liceu

Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Media generală obţinută în cadrul acestui examen are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a.Restul de 20 la sută reprezintă media între cele patru medii generale obținute în fiecare dintre cei patru ani de studii gimnaziale.Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.