24 IANUARIE, ZI LIBERĂ

24 ianuarie este zi liberă. În această zi se sărbătorește Mica Unire – Unirea Principatelor Române. Românii care sunt nevoiți să lucreze în zilele de sărbătoare legală trebuie să primească compensații pentru munca în zile de sărbătoare.

Pe 24 ianuarie se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza – Mica Unire, cum a rămas evenimentul din 1859 consemnat în istorie. Anul 1859 a reprezentat un demers de mare însemnătate în istoria românilor și primul pas important spre înfăptuirea statului național român. Pe 24 ianuarie 1859, unionistul Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Țării Românești de către deputații din Adunarea electivă de la București, după ce devenise, pe 5 ianuarie, domnitor al Moldovei. Mica Unire a reprezentat un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică dintre cele două principate.

De data aceasta nu a mai fost vorba de o simplă schimbare de domnie, ci de o nouă pagină de istorie naţională. Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins pe 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Principatelor Române: ale Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Cum ziua de 24 ianuarie pică într-o zi de vineri, românii vor avea parte de o minivacanță.