ZIUA BASTONULUI ALB, LA MUZEU

Ziua Internaţională a Nevăzătorilor a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, la Varşovia (Polonia) în 1993. Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a “Zilei bastonului alb”, instituită de preşedintele american Lyndon Johnson, în 1964. Ulterior acest eveniment a căpătat un caracter internaţional, ziua fiind sărbătorită pe întregul mapamond.
Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere şi, totodată, un simbol al independenţei.

Anual, la 15 octombrie, este celebrată ziua internaţională a nevăzătorilor sau ziua bastonului alb, care este sprijinul de nădejde al persoanelor fără vedere. Astăzi, ziua bastonului alb a fost marcată de către o parte a Asociației Nevăzătorilor din Mehediniți, la muzeu, unde au fost primiți cu multă căldură.

Pentru a marca numeroasele realizări ale nevăzătorilor și slab văzătorilor și pentru a recunoaște rolul bastonului alb în creșterea independenței de mișcare, se sărbătorește în fiecare an la 15 octombrie „Ziua bastonului alb”. La muzeu, membrii filialei de nevăzători din Mehedinți au fost primiți cu brațele deschise, li s-a explicat în detaliu, tot ceea ce s-a făcut la nivelul muzeului.
Au rămas impresionați de cele văzute în muzeu, încă de când au intrat în unitatea culturală.

Nu este nici prima, dar nici ultima dată, când muzeul colaborează cu asociația de nevăzători din Mehedinți.

La nivelul Asociației de Nevăzători, filiala Mehedinți există, în prezent 120 de suflete care au o vedere slăbită, iar dintre toți cei 120 de nevăzători, aproximativ 20, nu văd absolut deloc.