ZECI DE INCENDII DE VEGETAȚIE USCATĂ, ÎN WEEKEND, ÎN MEHEDINȚI

Pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 23 de incendii, 20 dintre acestea izbucnite la vegetație uscată, iar alte trei la o anexă gospodărească, un depozit de furaje și un stâlp de iluminat stradal.

Cele 20 de incendii manifestate la vegetaţie uscată, lăstăriș și mărăciniș au cuprins peste 80 de hectare de teren, pe raza a 12 unități administrativ teritoriale: Șimian (4), Butoiești(3), Livezile(2), Vânju Mare(2), Voloiac(2), Corlățel, Dârvari, Devesel, Gogoșu, Hinova, Jiana și Vânători.


Nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor a produs și pagube, în localitatea Hinova, unde flăcările izbucnite la vegetația uscată au cuprins două anexe și 20 de stupi.

Stingerea incendiilor de vegetație uscată a necesitat un efort susținut din partea pompierilor, care au intervenit pentru limitarea lor, împiedicând extinderea flăcărilor la vecinătăți: gospodării, culturi de viță de vie și păduri de foioase. Alături de pompierii militari au acționat și pompieri voluntari, durata intervențiilor atingând și peste patru ore.


Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, ca urmare a folosirii focului deschis pentru igienizare, recomandăm cetăţenilor ca arderea să se execute:

  • în condiţii meteorologice fără vânt;
  • în zone, care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii;
  • să se desfăşoare numai pe timp de zi sub supraveghere permanentă.
    De asemenea, cetăţenii să dispună de mijloace şi materiale pentru stingerea eventualelor incendii și să nu părăsească locul arderii înainte de a stinge focul.
    Totodată, facem precizarea că arderea resturilor vegetale, a deşeurilor şi altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc deschis – emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2500lei.
  • SURSĂ:COMUNICAT DE PRESĂ ISU