PREVENIREA VICTIMIZĂRII MINORILOR – PRIORITATE A POLIȚIEI ROMÂNE

La data de 18 septembrie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Biroului de Siguranţă Şcolară şi ai Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Mehedinţi au desfăşurat o acţiune preventivă derulată în cadrul campaniei naţionale ,,Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți”, organizată în staţia C.F Drobeta Turnu Severin.

Scopul campaniei este de conştientizare cu privire la riscul la care se expun dacă încearcă să urce pe trenurile/vagoanele staționate în gări sau depouri sau pe cele dezafectate, riscul de electrocutare este foarte mare.

În cadrul acestei activități au fost distribuite peste 100 de pliante informative specifice campaniei. Pentru ca mesajul campaniei să ajungă mai ușor la public, a fost realizat un material video care prezintă, într-un mod simbolic, efectele electrocutării asupra a 3 emoticoane.

Ne dorim ca tot mai mulți tineri să conștientizeze cât de riscante sunt astfel de acțiuni, să înțeleagă pericolul generat de fenomenul arcului electric și să le transmită și prietenilor lor aceste informații, pentru a fi cu toții în siguranță.

În cadrul activității, un vagon de călători personalizat cu însemnele campaniei va fi atașat trenurilor care circulă în țară, pentru a transmite mesajul preventiv.

INFORMAȚII DE BACKGROUND :

În ultimii ani, zeci de tineri, de multe ori minori au suferit accidente grave pentru un selfie pe tren.
Selfie este o fotografie autoportret, realizată digital, cel mai des pentru a fi postată pe o reţea de socializare. Amploarea acestui fenomen a făcut ca tinerii să îşi dorească fotografii în locuri dintre cele mai periculoase. O fotografie pe tren poate părea o idee bună pentru o postare în social media, însă puțini sunt cei care știu riscurile pe care escaladarea unui vagon de tren le presupune, în principal cel de producere a arcului electric și a electrocutării la rețeaua de înaltă tensiune, conducând uneori la un deznodământ tragic. Este important de știut faptul că, arcul electric se poate produce fără un contact direct cu rețeaua de înaltă tensiune, iar pe lângă acesta căderea de la înălțime poate produce traume grave.