PORCUL DE CRĂCIUN, MĂSURI SPECIALE

Se apropie Crăciunul și implicit începe perioada în care mehedințenii își sacrifice porcii. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a intrat în alertă și supraveghează cu mare atenție transportul de porcine vii, dar și efectuarea examenului trichineloscopic obligatoriu.

Din fericire, județul nostru a fost ferit până acum de pesta porcină africană, iar acest lucru confer mehedințenilor liniștea necesară în pragul sărbătirlor de iarnă. Oamenii își vor putea sacrifice porcii, la fel ca și în anii precedenți, doar că autoritățile sanitare veterinare sunt acum mai atente la circulația și transportul animalelor vii. Operațiunile de acest tip vor fi supravegheate și monitorizate drastic, iar inspectorii și Poliția vor efectua controale în trafic. Faptul că am scăpat de amenințarea pestei porcine africane nu împiedică inspectorii sanitari veterinary să adopte măsuri de prevenție, având în vedere un sezon în care porcul este cel mai căutat animal, iar carnea de porc cea mai plimbată marfă.

Totuși atenția maximă a medicilor veterinari, în această perioadă, se îndreaptă către exemenul trichineloscopic al cărnii de porc. Se atrage din nou atenția asupra obligației acestui examen, iar în acest sens, programul circumscripțiilor din subordinea DSVSA a fost prelungit.

Examenul trichineloscopic este obligatoriu, iar circumscripțiile sanitare veterinare aflate în subordinea DSVSA, la Severin, se află la Piața Mircea, Piața Agroalimentară Crihala, precum și pe strada Alion nr. 64. De asemenea, la Halânga există un laborator sanitar veterinar. Doar în aceste centre, prețul examenului va fi de 9 lei.