PESTA PORCINĂ AFRICANĂ FACE RAVAGII LA GÂRLA MARE

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat, joi după-amiază, în județul Mehedinți, la 2 kilometri de comuna Gârla Mare. Dacă primul focar, descoperit într-o fostă fermă dezafectată, a fost anihilat, de această dată porcii crescuți ilegal la marginea unei păduri aparțin chiar viceprimarului comunei, Costel Cîrlig.

Cu alte cuvinte, autoritățile locale, cele care trebuiau să ferească comunitatea de dezastru, sunt în postura de a-l fi provocat chiar ele. Împotriva viceprimarului a fost deja formulată o plângere penală. Fără cele mai elementare norme de biosecuritate și de respectare a cerințelor sanitare veterinare, viceprimarul Costel Cîrlig, împreună cu un prieten creșteau circa 40 de porci.

Alți 22 de porci erau crescuți de același viceprimar în propria gospodărie din comună. Primul semnal a venit în momentul în care s-a anunțat descoperirea a cinci cadavre de porci. Reprezentanții DSVSA au ajuns la fața locului, dar nu au reușit să mai găsească decât trei cadavre de suine, de la care au prelevat probe și le-au trimis la laboratorul regional din Craiova.

Rezultatele pozitive ale analizelor au sosit, iar prefectul județului, Nicolae Drăghiea, a convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și a declarat oficial existența focarului.

A doua zi după decizia Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, de a se inteveni prompt în focare, reprezentanții DSVSA Mehedinți au descins în Gârla mare și au ucis toți porcii din gospodăria viceprimarului Costel Cîrlig, dar și a prietenului cu care deținea exploatația neconformă, pădurarul satului. Imaginile de la fața locului sunt de-a dreptul șocante: zeci de porci uciși și aruncați în remorca unui tractor, oameni în alb cu atomizoare, dar și foarte multe lacrimi. Peste toate acestea, situația capătă și accente penale. Prefectul îl acuză pe viceprimar de inconștiență și îi face plângere penală, în timp ce vicele se apără și spune că din asta trăia și că nu a plimbat porcii din focar către propria gospodărie.

După uciderea celor 22 de porci din gospodăriile viceprimarului și prietenului său, autoritățile sanitare veterinare au dezinfectat zona și au trecut la uciderea altor 36 de porcine din exploatația clandestină de pe malul Dunării, cadavrele acestor porci au fost îngropate pe câmp, la marginea comunei Gârla Mare. Porcii erau crescuți pe o suprafață de circa 2 hectare de la liziera pădurii, pe un teren împrejmuit impropriu, în care porcinele mișunau libere.