MĂSURI FERME PENTRU OPRIREA EPIDEMIEI PORCINE

Prefectul județului Mehedinți a convocat astăzi, în ședință extraordinară, atât Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, cât și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Motivul a fost aprobarea planului de intervenție în focarul de pestă porcină africană și prevenirea extinderii acestuia.

Situația este cât se poate de gravă, iar măsurile sunt dure. Au sosit și analizele de la București, iar probele trimise au fost toate pozitive. Pericolul de extindere a acestui focar este uriaș, iar Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a adoptat, astăzi, un plan de măsuri. Este vorba de un plan comun cu celălalt comitet pentru situații de urgență, iar măsurile vizează în cele mai mici detalii, modalitățile specifice pentru ținerea sub control a epidemiei.

Vorbim aici de restricționarea transporturilor de carne și animale, de închiderea târgurilor, instituirea de filtre de control ale poliției, precum și de filtre de dezinfecție. De asemenea, autoritățile locale de pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului vor intra în stare de alertă și vor lua măsurile care se impun, vor fi dotate cu aparatura necesară și cu dezinfectanți. Deocamdată nu se trece la uciderea porcilor din gospodării, până când nu se va localiza un focar de pestă porcină confirmat în aceste gospodării.

Între timp, însă, psihoza epidemiei de pestă porcină are un efect imediat în rândul populației. Începând de vineri, când s-a depistat existența focarului în ferma dezafectată, oamenii își taie animalele pe capete. Iar asta nu se întâmplă doar în Gârla Mare ci și în comunele vecine, la Pristol, la Vrata și chiar la Salcia sau la Gruia.