ÎNCEPE CAMPANIA DE VACCINARE A PERSONALULUI DIDACTIC

Conform declarației coordonatorului campaniei de vaccinare, protecția oferită de toate cele trei tipuri de vaccin anti-Covid folosite în România durează cel puțin un an. Acesta a anunțat și că de 1 martie va începe campania de vaccinare cu prioritate a personalului din învățământ.

Toate cele trei vaccinuri autorizate pentru folosire în România, Pfizer, Moderna și AstraZeneca protejează aproape 100% împotriva formelor grave și deces provocat de Covid-19, potrivit declaratei lui Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea. Conform acestuia, protecția oferită de cele 3 vaccinuri durează cel puțin 1 an. 

În prezent, aproape 90% din cadrele medicale au fost vaccinate până acum, iar de la începutul campaniei de vaccinare rata de incidență a infecției în spitale a scăzut cu 87%. La nivel național, se observă o reducere de peste 60% a cazurilor de îmbolnăvire. In plus, președintele campaniei de vaccinare a anunțat implementarea, de pe 1 martie, a imunizarii cu prioritate a personalul din învățămant. În acest scop, se vor face centre mobile la Casa Corpului Didactic din fiecare județ.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, s-au vaccinat cu Pfizer (de pe 27 decembrie până în prezent) 629.215 de persoane, cu Moderna (de pe 4 februarie) – 60.916 persoane, iar cu AstraZeneca (de pe 15 februarie) – 6.218 persoane. Până acum, în România au ajuns peste 1.560.000 de doze de vaccin, dintre care peste 1,18 milioane de doze au fost deja administrate. Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că, în acest moment, recomandarea este de administrare a două doze de vaccin chiar si persoanelor care au fost infectate cu Sars-CoV-2.