ÎN MEMORIA LUI ALEXANDRU BĂRCĂCILĂ

Profesorul Alexandru Bărcăcilă, cel care a înființat în 1912 Muzeul Regiunii “Porțile de Fier”, a fost comemorat, astăzi, de către angajații instituției. Alături de muzeografi, s-au aflat și elevi ai Liceului de Artă ’’I. Șt. Paulian’’.

La aproape 50 de ani de la trecerea în neființă a arheologului, muzeul a marcat evenimentul. Alexandru Bărcăcilă a realizat cercetări arheologice la diverse obiective din zona Severinului, însă cea care rămâne peste timp, este Muzeul Regiunii “Porţilor de Fier”, la care a trudit o viaţă. Toți angajații muzeului au luat parte la organizarea evenimentului închinat lui Alexandru Bărcăcilă.

Slujba de pomenire a avut loc în cimitirul Sf. Gheorghe din municipiul Drobeta Turnu-Severin, acolo unde este înmormântat de aproape 50 de ani. De numele lui Alexandru Bărcăcilă se leagă și înființarea Colegiului Național Traian, acolo unde a și predat. Acesta a fost profesor de latină și elenă, a fost și cel mai longeviv director al Liceului Traian, timp de 16 ani.

Începând din acest an, ziua de 25 noiembrie, va fi dedicată fondatorului prestigioasei instituții de cultură, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Alexandru Bărcăcilă.

Alexandru Bărcăcilă s-a stins din viață la 6 februarie 1970 în capitala ţării însă, conform propriei dorinţe, a fost adus şi înmormântat la Drobeta Turnu-Severin.