HIDROELECTRICA PORȚILE DE FIER, ÎN VIZORUL CURȚII DE CONTURI

Sucursala HIDROELECTRICA „Porțile de Fier” va fi călcată de Curtea de Conturi a României, în lunile octombrie și noiembrie. Controlul vizează administrarea patrimoniului și legalitatea efectuării unor cheltuieli.

Situația celei mai mari sucursale a HIDROELECTRICA, cea de la Porțile de Fier a ajuns și în atenția Curții de Conturi a României. De la începutul acestui an au fost semnalate mai multe probleme grave aici, inclusiv un incendiu devastator la unul dintre transformatoarele aferente grupurilor de producție a energiei electrice. Din cauze încă neelucidate, pe data de 12 iulie 2018, la transformatorul electric al Grupului 4 a izbucnit un incendiu, care a fost la un pas de a provoca o catastrofă. Grupul a fost oprit și deconectat de la Sistemul Energetic Național. Specialiștii spun că un astfel de incendiu nu ar fi trebuit să izbucnească, dacă instalațiile funcționau corect, mai ales că hidrocentrala a traversat un amplu proces de retehnologizare.

De asemenea, în ultimii ani, o serie de lucrări de mentenanță s-au desfășurat incorect aici și de mântuială, iar liderii de sindicat de la HIDROSERV au semnlat anomaliile în repetate rânduri.

Controlul Curții de Conturi vizează controlul situației, evoluției și modului de administrare a patrimoniului public și privat al statului, precum și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor.