BUNA VESTIRE,SĂRBĂTOAREA PRIMĂVERII ŞI A VIEŢII

Buna Vestire sau Blagoveştenia este marcată ,în fiecare an ,pe 25 martie,cu nouă luni înainte de Crăciun,sărbătoarea fiind celebrată în Răsărit încă din anul 550, în timp ce la Roma s-a introdus în secolul al VII-lea .

Credincioşii ortodocşi şi catoloci sărbătoresc pe ,25 martie ,Buna Vestire,amintind de ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină mama lui Iisus Hristos. Sărbătoarea Buneivestiri cade în fiecare an în timpul Postului Mare ,Biserica Ortodoxaacordând dezlegare la peşte ,indiferent de ziua din săpatămâna în care are loc praznicul.Dintre cele patru sărbători de peste an închinate Maicii Domnului ,doar BUNA VESTIRE este atestată în Sfânta Evanghelie după Luca.

               Buna Vestire mai este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. De ce Ziua Cucului? Pentru că în această zi are loc primul său cântec ,prin care se anunţă vestirea primăverii.Potrivit tradiţiei,dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol,în spatele omului,era semn rău:”CUCU-N SPATE MI-A CÂNTAT/ŞI MOARTEA M-A SĂGETAT!”Există obiceiul ca în această zi ,să se numere de câte ori cucul îşi cântă numele,număr care ar descoperi câţi ani mai avem de trăit.