SUB TEROAREA PESTEI PORCINE AFRICANE

Județul Mehedinți intră, oficial, sub teroarea pestei porcine africane. Suspiciunea anunțată la finele săptămânii trecute de autoritățile sanitare veterinare s-a confirmat după analiza probelor prelevate de la cele cinci porcine găsite moarte, în incinta unui fost complex de îngrășare a porcilor dezafectat, aflat la circa un kilometru de Gârla Mare.

Primele măsuri luate au fost izolarea și dezinfectarea zonei, blocarea accesului în incintă și uciderea și îngroparea a peste 50 de porcine care trăiau în acel complex vechi. Ceea ce urmează, însă, este prăpădul. Se vor face descinderi în gospodării, pe o rază de 3 kilometri de la focar și se vor ucide toți porcii descoperiți. De asemenea, au fost instituite filtre de protecție și dezinfecție la ieșirile din comuna Gârla Mare către comunele vecine, Vrata și Pristol.

Porcii din focarul descoperit la Gârla Mare erau crescuți de cei doi paznici ai unui fost complex de porcine din vremea lui Ceaușescu, dezafectat. Aceștia aveau împreună circa 60 de porci, crescuți într-o mizerie de nedescris, fără respectarea oricăror minime măsuri de biosecuritate și într-o zonă frecventată de animale sălbatice, în special vulpi. Inconștiența maximă a acestor doi paznici a condus la îmbolnăvirea suinelor, iar primele semne au fost moartea a cinci animale.

După izolarea focarului, DSVSA Mehedinți a procedat la acțiuni de informare a tuturor administrațiilor locale din zonă și acțiuni de control pentru a se asigura că sunt pregătiți de tot ceea ce poate fi mai rău. Amenințarea pestei este, însă, departe de a se fi înlăturat, județul este sub cod roșu, iar în cel mai scurt timp, pe o rază de 3 kilometri se va trece la uciderea porcinelor. Mai mult, sunt afectate și complexurile de porcine din zonă, de unde nu se mai poate vinde carne.

Există, de asemenea suspiciuni că se scot porcii din focar.Localnicii au intrat în panică, încă din primele zile în care au văzut în zonă poliția, jandarmii și angajații DSVSA, iar majoritatea dintre ei au început să își taie porcii, de teamă că îi vor pierde.Măsurile care urmează vor fi deosebit de drastice. Există reguli stricte pe care oamenii trebuie să le respecte, printre care să stopeze transportul de animale și să anunțe imediat orice suspiciune de boală sau mortalitate.

În județ sunt 7 ferme de creștere a porcilor, care acum sunt restricționate drastic. De asemenea, autoritățile spun că la nivelul județului Mehedinți, în ferme, sunt circa 7000 de capete de porcine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.