STATUIA LUI DECEBAL, DE LA PROIECT LA SUCCES
Chipul lui Decebal, sculptat în piatră, atrage turiști din țară și de peste granițele României. Este un obiectiv turistic, de care se bucură toată lumea, însă despre a cărui construire știu prea puțini. Reîntors recent în țară, din Germania, Florin Cotarcea, cel care a coordonat această lucrare de anvergură, ne spune câteva secrete din timpul executării sculpturii.
Mehedințiul este un județ binecuvântat. O demonstrează și faptul că cea mai mare sculptură în piatra din Europa se află în județul nostru. Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m. Sculptorul coordonator al lucrării, Florin Cotarcea a revenit în țară și s-a dus să viziteze frumoasa construcție.
În comparație cu sculpturile realizate pe Muntele Rushmore, a căror realizare a durat timp de 14 ani, la acel proiect lucrând peste 300 de sculptori-alpiniști, chipul regelui Decebal s-a desfășurat pe timp de zece ani și 12 persoane au lucrat la realizarea lui.
Astăzi, chipul lui Decebal de la Mraconia este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Mehedințiului.
Cel care a comandat sculptarea chipului lui Decebal, în stâncă este Iosif Constantin Drăgan, care a dorit să comemoreze, dar să și demonstreze contribuția românilor la formarea culturilor europene, pornind de la premisa că identitatea culturală a românilor poate fi definită în primul rând prin componența sa daco-tracă.