REGULI STRICTE PENTRU DEZVOLTATORII IMOBILIARI
Noi reguli pentru dezvoltatorii imobiliari, astfel încât cumpărătorii să fie îndrumați corect către locuințe sigure! Legea 381/2019 este cea care introduce aceste reguli de supraveghere și reglementare. Aceasta a trecut de Senat, însă pentru a intra în vigoare este nevoie și de votul deputaților, promulgarea președintelui și publicarea în Monitorul Oficial.
“Scopul legii este acela de a institui standardele minimale în domeniul dezvoltării imobiliare și ale construcțiilor. Legea trebuie să rezolve toate problemele din domeniul imobiliar prin introducerea medierii între cumpărători și dezvoltatori. Prin mediere, dezvoltatorii sunt îndrumați cu ajutorul noii legislații să ofere locuințe sigure, confortabile și autorizate – așa cum promit în anunțuri – cumpărătorilor”, spun parlamentarii.
Propunerea de act normativ impune câteva reguli importante, precum: locuința poate fi promovată spre vânzare doar prin specificații precise, însoțite de o descriere clară a prețurilor, a taxelor și a serviciilor propuse; cumpărătorul trebuie să primească înainte de achiziție garanția locuinței și informații precise cu privire la aceasta; dezvoltatorul trebuie să îi prezinte cumpărătorului un model de antecontract.
Actul normativ mai prevede și transformarea Agenției Naționale pentru Locuințe în Autoritatea Națională pentru Locuințe și obligă Guvernul la eliberarea de norme de aplicare în 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului.
În cazul în care un cumpărător efectuează o plată a unui avans sau o garanție și suferă o pierdere sau daună, din cauza unei declarații false, el este despăgubit de dezvoltator.
Actul normativ prevede și aplicarea de sancțiuni!
Dezvoltatorul va achita o amendă de 5% din valoarea întregului proiect de dezvoltare imobiliară, dacă nu înregistrează proiectul la ANL. Dacă nici după prima amendă nu se întâmplă acest lucru, atunci urmează o amendă de 10%.
Dezvoltatorul va achita o despăgubire către client în valoare de:
10% din valoarea locuinței pentru că nu a promovat proiectul folosindu-se de informații clare și corecte;
20% din valoarea locuinței pentru că nu a oferit cumpărătorului un acord scris în vederea rezervării locuinței, nu a dat informații concrete cu privire la planurile urbanistice aprobate, nu a publicat graficul etapelor de finalizare.
Legea 381/2019 nu se aplică momentan. În prezent, piața imobiliară este privită cu suspiciune de consumatori, doar 38% au încredere că o tranzacție imobiliară nu este o păcăleală.